Studija slučaja

Podatkovni centar A1 u poslovnom objektu Mikrocop

Za najam podatkovnog centra u poslovnom objektu Mikrocopa odlučilo se i preduzeće A1 prilikom uspostavljanja nove središnje lokacije za telekomunikacijsku i IT opremu. Za Mikrocop su se odlučili jer naša poslovna zgrada odgovara visokim standardima sigurnosti i zahtjevima za postavljanje podatkovnih centara.

„Na tržištu je bilo vrlo teško dobiti slobodan i spreman prostor koji bi odgovarao našim zahtjevima. Osim toga, tražili smo centar u neposrednoj blizini glavne zgrade A1, jer naši stručnjaci svakodnevno pristupaju opremi”, ističu u vodećem privatnom ponuđaču cjelovitih komunikacijskih usluga u Sloveniji.

Seljenje „srca” mreže A1 na novu lokaciju osim strogih sigurnosnih standarda obuhvatilo je i ekološki aspekt. Uhodan sistem upravljanja okolišem u A1 tako je postao bogatiji za učinkovitiji način hlađenja – tzv. freecooling klima-uređaje. Riječ je o energetski učinkovitijoj tehnologiji koja troši znatno manje električne struje od dosadašnje.

Podatkovni centri – iznajmiti ili izgraditi?

U razdoblju prije posljednje gospodarske krize odluka u vezi s najmom ili izgradnjom vlastita podatkovnog centra češće je naginjala ovom drugom – ponajprije zato što je većina preduzeća imala na raspolaganju investiciona sredstva, a na tržištu nije bilo visokospecijaliziranih ponuđača odgovarajućih rješenja za najzahtjevnije korisnike.

„Posljednjih se godina trend dramatično okrenuo, ne samo zbog dinamičnih uvjeta u privredi nego i zbog činjenice da je najam podatkovnog centra kod ponuđača vrijednog povjerenja sigurna i ekonomski povoljnija odluka”, objašnjava David Habot, pomoćnik direktorice Mikrocopa za strateški razvoj.

Još je nekoliko razloga koji daju prednost najmu. Praksa je pokazala da preduzeća teško procjenjuju potrebe koje će imati za deset godina, koliko u prosjeku traje podatkovni centar. Vrijeme potrebno za izgradnju podatkovnog centra može biti duže od godine dana, a za izgradnju i rad podatkovnih centara treba imati specijalizirano znanje o takvoj tehnologiji.

Troškovi izgradnje podatkovnog centra iznose i više tisuća eura po kvadratnom metru, a troškovi upotrebe i upravljanja kod najma su bitno niži. Osim toga, mjesečni su troškovi najma podatkovnog centra konzistentni, predvidivi i temelje se na stvarnim potrebama i potrošnji.

Jedan je od najvažnijih faktora kod odlučivanja o izgradnji ili najmu podatkovnog centra i lokacija. Preduzeća u pravilu žele da je centar u njihovoj blizini, a međunarodne studije pokazuju da je većina donositelja odluka spremna na odvajanje vlastitog podatkovnog centra u radijusu od 50 km od sjedišta preduzeća.

Rizici najma i izgradnje

Obje mogućnosti – najam ili izgradnja vlastitog centra – povezane su s određenim rizicima, a izgradnja vlastitog podatkovnog centra ponajprije s rizicima koji se odnose na investiciju.

Naravno da i najam kapaciteta podatkovnog centra donosi određene rizike i s time strah da će preduzeće izgubiti nadzor nad elementima podatkovnog centra. „Neke organizacije i preduzeća, ponajprije zbog organizacione kulture, neće prihvatiti takav rizik. No sa širenjem računarstva u oblaku granice između preduzeća brzo se mijenjaju. Ako je još prije nekoliko godina vrijedilo da internu informatiku nije moguće predati na izvođenje vanjskom ponuđaču, danas je to već ustaljena praksa. A ponajprije je važno da izaberete kompetentnog i povjerenja vrijednog ponuđača s kojim ćete uspostaviti transparentan odnos određen dogovorom o razini usluge (SLA)”, dodaje Habot.

Nazad

Postanite bespapirno preduzeće

Do bespapirnog poslovanja u Mikrocopu vodimo vas u četiri koraka: