Pohrana dokumenata

Sistemsko uređenje fizičke pohrane

Uz sve veći opseg dokumenata i sadržaja koji nastaju u poslovanju često se susrećemo s potrebom za cjelovitim uređenjem pohrane raznovrsnih materijala. U saradnji s vama pripremamo potrebne temelje za uređenje procesa arhiviranja, sastavljamo popis materijala, fizički uređujemo arhiv i brinemo se za uništenje materijala s prošlim rokom čuvanja. Uređen i sa zakonom usklađen arhiv papirnih dokumenata možemo prema načelu „ključ u ruke” uspostaviti kod vas ili u arhivskom centru Mikrocopa.

Pomažemo vam uspostaviti učinkovit nadzor nad upravljanjem i dugoročnu pohranu dokumenata i ostalih arhivskih medija. Obratite nam se.

Miha Čebron, poslovni tehnolog u Mikrocopu

Kako se provodi sistemsko uređivanje pohrane?

Popis dokumentacije odnosno arhivskih jedinica

Uspostava jedinstvene evidencije o građi u arhivu

Izrada pravilnika o arhiviranju i klasifikacione liste

Priprema popisa materijala za nadležni arhiv

Odabir arhivske građe za predaju nadležnom arhivu

Priprema materijala za predaju nadležnom arhivu

Uređen i sa zakonom usklađen arhiv

 


Popis dokumentacije odnosno arhivskih jedinica u koje spremate dokumentaciju (kutije, registratori, mape itd.) obuhvaća i određivanje indeksa popisa (tzv. metapodataka, kao što su ime materijala, vrsta materijala, datum nastanka materijala, rok čuvanja itd.) i opremanje arhivskih jedinica unikatnim bar-kodovima koji sadržavaju odabrane metapodatke.

Popis u pravilu izrađuje više arhivskih radnika istodobno, zato na kraju sve nastale evidencije moramo spojiti u jedinstvenu, središnju evidenciju. Takvo uspostavljanje jedinstvene evidencije o građi koju čuvate u arhivu obuhvaća i provjeru podataka, nadopunu mogućim podacima koji nedostaju i otklanjanje prepoznatih nepravilnosti u popisu (na primjer ako metapodatke nije moguće popisati iz arhivske jedinice jer na registratoru nije zapisan sadržaj, pregledamo sadržaj pojedine arhivske jedinice i odredimo odgovarajuće arhivske podatke.

Ako još nemate pravilnik o arhiviranju i klasifikacionu listu, u okviru savjetovanja pripremit ćemo vam odgovarajuće prijedloge dokumenata i dati vam ih na pregled i potvrdu. A ako ste već usvojili pravilnik o arhiviranju i imate klasifikacionu listu, provjerit ćemo njihovu aktualnost i točnost te prema potrebi pripremiti prijedloge novih verzija.

Nakon ostvarenja pravilnika o arhiviranju i klasifikacione liste slijedi priprema popisa građe za nadležni arhiv. U skladu s područnim zakonodavstvom, javnopravne osobe mjerodavnom nadležnim institucijama moraju osigurati pregled dokumentacije te jim poslati podatke koje treba za vođenje evidencija o arhivskoj građi. U skladu s time, mjerodavnom arhivu na njegov ćemo poziv poslati popis materijala i zahtjev za izdavanje uputa za odabir arhivske građe.

Mjerodavni arhiv na osnovi poslanog popisa odredit će arhivsku građu koju mu moramo predati na čuvanje. Na osnovi pismenih stručnih uputa za odabir arhivske građe iz dokumentacije najprije ćemo provesti fizičko izdvajanje materijala iz vašeg arhiva.

Nakon toga slijedi priprema materijala za predaju nadležnom arhivu koja obuhvaća izradu detaljnog popisa, samu pripremu materijala (uklanjanje spajalica, plastičnih omota, ljepljivih traka itd.), slaganje materijala u odgovarajuće kutije te dostava i predaja materijala mjerodavnom arhivu. Predaju potvrđujemo zapisnikom o dostavi i preuzimanju.

Rezultat je savjetovanja uspostavljen uređen i sa zakonodavstvom usklađen arhiv papirnih dokumenata u kojem se nalazi samo još uvijek važeća građa.

 

 

Sanacija fizičkog arhiva u Poljoprivrednoj zadruzi Agraria Koper

S otežanim nadzorom nad upravljanjem i pohranom papirnih dokumenata susreću se mnogobrojne organizacije. Često nemaju odgovarajuće arhivske prostore ili oni nisu odgovarajuće uređeni, nitko im ne posvećuje pozornost, dokumenti se odlažu nesistematično, a evidencija o pohranjenom materijalu ne postoji. To s vremenom dovodi do otežanog pretraživanja dokumenata ili još gore – do gubitka ključnih poslovnih dokumenata što može usporiti ili čak ugroziti poslovanje organizacije. Sa sličnim problemima donedavno se suočavala i Poljoprivredna zadruga Agraria Koper, druga najveća poljoprivredna zadruga općenitog tipa u Sloveniji po otkupu voća i povrća ...

Pogledajte studiju slučaja

Želite li uspostaviti uređen i sa zakonom usklađen arhiv papirnih dokumenata?

Obratite nam se

Postanite bespapirno preduzeće

Do bespapirnog poslovanja u Mikrocopu vodimo vas u četiri koraka: